2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı İçin MEB 1. Sınıfa Başlama Yaşı ve Detaylar
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılı için belirlediği takvimi duyurdu. Eğitim yılı 9 Eylül 2025’te başlayacak ve bu tarihe kadar çocukların okula başlama yaşı belirlenecek. Veliler, çocuklarının eğitim hayatına uygun bir başlangıç yapabilmeleri için gelişim süreçlerini dikkate alarak en iyi kararları almaya çalışıyor.
2025-2026’da 1. Sınıfa Başlama Yaşı
MEB’in düzenlediği takvime göre, ilkokul birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını doldurmuş çocukların kaydı yapılacaktır. Yani, 30 Eylül 2025 itibarıyla 6 yaşını doldurmuş çocuklar 2025-2026 eğitim yılına 1. sınıf öğrencisi olarak başlayabilecekler.
Okula Başlama Yaşı İle İlgili Detaylar
-
Kreş Eğitimi: 0-36 ay arasındaki çocuklar için kreş eğitimi isteğe bağlıdır.
-
Anaokulu: 36-68 aylık çocuklar Eylül ayı sonuna kadar anaokuluna kayıt yaptırabilir; ancak bu eğitim zorunlu değildir.
- Ana Sınıfı: Eylül ayı sonuna kadar 57-68 aylık çocuklar ana sınıfına kaydedilebilir. Ana sınıfı eğitimi de zorunlu değildir.
İlkokul Kayıtları ve Erteleme Seçenekleri
Çocukların Yaş Gruplarına Göre Kayıt Durumları
-
69-71 Aylık Çocuklar: Okul kaydı bir yıl ertelenmiş olan ve okul öncesi eğitim almamış çocuklar için, okul öncesi eğitime kayıt yaptırma önceliği tanınır.
-
66-68 Aylık Çocuklar: Velisinin yazılı talebi ile ilkokul birinci sınıfa kayıt yapılabilir. Ancak aileler, 69, 70 ve 71 aylık çocuklarını okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilirler.
- 72 Aydan Büyük Çocuklar: Okul kaydı zorunludur ve erteleme hakkı yoktur. Sağlık raporu veya diğer sebeplerle erteleme geçerli sayılmamaktadır.
Kayıt Yaşı Hesaplama
Okula kayıt yaşı, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu (30 Eylül 2025) temel alınarak hesaplanacaktır. Veliler, çocuklarının okul kaydı hakkında detaylı bilgi almak için MEB e-Okul sayfasını ziyaret edebilirler.
Eğitim Sürecindeki Diğer Önemli Gelişmeler
2025-2026 eğitim yılı, öğretmen atamaları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sınavı (LGS) gibi kritik eğitim takvimlerinin yanı sıra müfredat değişiklikleri ile de dikkat çekecektir. Bu anlamda velilerin ve öğretmenlerin güncel bilgilerden haberdar olmaları, çocukların eğitim yaşamını daha sağlıklı bir çerçevede sürdürmelerine katkıda bulunacaktır.
Eğitim sisteminin sürekliliği açısından bu tarihler ve detaylar, öğrencilerin eğitim hayatlarına sağlıklı bir başlangıç yapmalarını sağlayacaktır. Veliler, bu süreçte çocuklarının en iyi gelişim fırsatlarından yararlanması için dikkatli planlamalar yapmalıdır.