Türkiye Belediyeler Birliği’nden İtfaiye Eğitim Müfredatı Çalıştayı
İtfaiye Teşkilatlarının Eğitimi için Önemli Adımlar
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediye itfaiye teşkilatlarının eğitim müfredatını gözden geçirmek ve geliştirmek amacıyla bir İtfaiye Müfredat Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya, belediyelerin itfaiye kadrolarında görev alan personel katıldı ve mevcut eğitim programları ile yeni müfredat önerileri üzerinde duruldu.
Eğitim Çalıştayının Hedefleri
Nisan ayında gerçekleştirilen Eğitim Çalıştayı kapsamında oluşturulan İtfaiye Masası, itfaiye müfredatını standardize etmek amacıyla taslak bir eğitim müfredatı tasarladı. Bu kapsamda, itfaiye personeline verilecek eğitimlerin başlık ve içeriklerini standart hale getirmeye yönelik çalışmalara hız verildi. Çalıştay, TBB’nin ana hizmet binasında gerçekleştirildi.
Genel Sekreter Yardımcısı Arslan’dan Açıklamalar
İtfaiye eğitim müfredatının değerlendirildiği toplantının açılışını yapan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan, TBB’nin belediyelerin kapasitesini artırma misyonuna vurgu yaptı. Arslan, Haziran 2024 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Birlik Başkanlığı görevine gelmesiyle birlikte mevcut eğitim sisteminin güncellenmesi noktasında çalışmalara başlandığını belirtti.
Ortak Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Arslan, itfaiye alanındaki çalışmalarda sahadan gelen taleplerin önemli bir rol oynadığını vurguladı: “En iyi çalışan ve en hızlı hareket eden birimlerden biri itfaiye. Her itfaiyenin kendine özgü özellikleri bulunuyor, ama mevzuatsal ve eğitim ihtiyacı açısından ortaklaştığımız sorunlar mevcut.” ifadelerini kullandı.
"TBB’nin ‘Daha iyi bir gelecek yerelden gelecek’ mottosuyla hareket ettiğini hatırlatan Arslan, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti. Bu süreçte yerel yönetimlerin, yani işi icra edenlerin katkılarının son derece değerli olduğunu vurguladı. Eylül ayı itibarıyla herkesin üzerinde uzlaştığı bir uygulama planının oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Eğitimde Kalite ve Standart
Yeni müfredatın hayata geçirilmesi, itfaiye personelinin eğitiminde kalitenin arttırılmasına önemli katkılar sağlayacak. Bu çalışma, Türkiye’deki diğer eğitim sistemleriyle uyumlu hale getirilmesi, ilgili sınav takvimleri ve öğretmen atamaları gibi konularla da entegre edilecek. İtfaiye müfredatındaki değişiklikler, gelecekteki YKS ve LGS gibi önemli sınav süreçlerinde yerel düzeyde önemli katkılar sağlayabilir.
Böylece, TBB’nin yürüttüğü bu çalışmalar, sadece itfaiye alanında değil, aynı zamanda genel eğitim süreçlerinde de eğitim kalitesini artırmayı hedefliyor.