Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu

Doların Yükselişi, Altındaki Zam Ve Enflasyon Riskini Artırıyor

Döviz Piyasalarındaki Dalgalanmalar Altın Fiyatlarına Yön Veriyor EVRİM KÜÇÜK Küresel

Döviz Piyasalarındaki Dalgalanmalar Altın Fiyatlarına Yön Veriyor

EVRİM KÜÇÜK

Küresel piyasalarda dolara yönelik artan baskılar, yatırımcıları altın fiyatlarının gidişatı hakkında düşündürmeye başladı. ABD’de yürürlüğe girmesi beklenen vergi indirimleri ve büyüyen bütçe açığı tartışmaları, doları zorlarken; yıl başından bu yana dolar endeksi %10.8 oranında gerilemiş durumda. Bu süreçte euro/dolar paritesi %13.97 artış göstererek 1.18 seviyesini geçti. Doların yaşadığı stres, piyasada yeniden toparlanma fırsatları sunuyor. Ortadoğu’daki azalan tansiyon, ons altının 3.300 dolara kadar gerilemesine neden oldu, ancak bu hafta altın fiyatları 3.340 dolara yükseldi.

Ticaret Savaşlarının Geri Dönüşü İzleniyor

ABD yönetimi tarafından önerilen kapsamlı vergi indirimleri ve artış gösterecek harcamalar, bütçe açığını daha da büyütme potansiyeli taşımakta. Böyle bir senaryo, tahvil piyasalarında tansiyona yol açarken doları zayıflatıyor. Analistler, ticaret savaşlarının yeniden gündeme gelme ihtimali, merkez bankalarının bağımsızlığı konusundaki tartışmalar ve küresel ekonomik belirsizliklerin, güvenli liman olarak gördükleri altına yönelmelerine neden olduğunu belirtiyor. StoneX analisti Rhona O’Connell, “Altındaki yükseliş, hem dolar zayıflığından hem de 9 Temmuz’da Trump’ın açıklaması beklenen yeni gümrük tarifelerine dair belirsizlikten kaynaklanıyor” şeklinde görüş bildirdi. ABD’den gelecek tarım dışı istihdam ve enflasyon verileri, Fed’in eylül ayında başlaması beklenen faiz indirim süreci açısından kritik bir öneme sahip. Piyasalarda toplam 50 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.

HSBC: Momentum Güç Kaybediyor, Fiziksel Talep Azalıyor

HSBC, altın fiyat hedefini 2025 yılı için 3.215 dolara yükseltirken, analistler bu rallinin büyük bir kısmının gerçekleştiğini ve momentumda bir zayıflama olabileceğini ifade ediyor. Yüksek fiyat seviyeleri, fiziksel altın talebinde azalmaya neden oluyor. Mücevher ve külçe altın talebi gerilerken, arzda bir artış gözlemleniyor. Bankanın 2026 ve 2027 için ortalama fiyat beklentileri sırasıyla 3.125 ve 2.925 dolar olarak belirtildi. HSBC, jeopolitik risklerin tamamen ortadan kalkmaması durumunda fiyatların yüksek kalmasını öngörüyor.

İlgili Haber  Toyota ve Subaru ortaklığında Elektrikli SUV Türkiye'ye geliyor!

ANZ: Üretici Fonların Gözdesi Gümüş ve Platine Kaydı

Mayıs ayından bu yana altına olan açık pozisyonların %18 oranında gerilemesi, yatırımcıların yönünü gümüş ve platine çevirdiğini gösteriyor. ANZ’ye göre bu değişimin arka planında, altının göreli olarak yüksek fiyatları yatmakta. Ancak, stratejik yatırımcılar altını hala güvenli liman olarak değerlendirmekte ve yılın geri kalanında geri çekilmelerin alım fırsatı sunabileceğine inanıyor. ANZ, altın destekli ETF’lerin Haziran ayında 62 ton arttığını belirtirken, 3.200 dolar/ons seviyesinin güçlü bir destek noktası olduğunu vurguladı. Altının yılın ikinci yarısında “dayanıklı” kalmaya devam edeceği öngörülüyor.

Citi: Piyasa Doyma Noktasında

Citi ise daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Banka, üçüncü çeyrek boyunca altının 3.100 ila 3.500 dolar bandında konsolide olmasını bekliyor. Nisan ayında görülen 3.500 dolar seviyesinin yılın zirvesi olabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Orta vadede yatırım talebinde bir zayıflama ve arzda artışla birlikte fiyatlarda bir düşüş öngörülüyor. Citi, altın fiyatlarının üçüncü çeyrek boyunca dar bir bantta hareket edeceğini ve 2026 yılında 2.500 ila 2.700 dolar seviyesine inebileceğini tahmin ediyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan: ABD Davası Siyasi, Hukuki Mücadele
Sıradaki Haber Osman Arslan: ABD Soruşturması Kredi Yatırımları İçin Siyasi Tehdit!