Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim
Haberin Başlıkları
Okul Öncesi Eğitim Sorumlulukları
Türkiye’de okul öncesi eğitim hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğundadır. Diyanet 4-6 yaş arasında kurslar düzenlerken, belediyeler ve dernekler kreş açabilir.
Ücretsiz Eğitim Sorunu
Türkiye’de ücretsiz okul öncesi eğitim imkanı bulunmamaktadır, bu durum çocukların eğitim almasını ve kadınların iş hayatına katılmasını engellemektedir.
Eğitimdeki Tablo
Son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle okullaşma oranlarında düşüş yaşanmaktadır. Ayrıca, devlet ve belediye kurumlarını tercih eden ailelerin bazı ücretleri ödemesi gerekmektedir.
Katkı Payı Uygulaması
Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitim kurumlarında ailelerden katkı payı almaya başlamıştır, bu durum aileleri olumsuz etkilemektedir.
Okul Öncesi Eğitim Veren Kurum Sayısı
MEB’e bağlı resmi anaokulu sayısı 6.097 iken Diyanet kursları ve belediye kreşleriyle birlikte toplam sayı 5.306’dır.
Okullaşma Oranları
Türkiye’de okul öncesi eğitim net okullaşma oranları 3-5 yaş için %51,89, 4-5 yaş için %64,04, 5 yaş için %84,26’dır.
Önemli Notlar
Okul öncesi eğitim, çocukların sosyalleşmesi ve hayata hazırlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Ücretsiz ve erişilebilir eğitim imkanlarının yaygınlaştırılması, kadınların sosyal ve iş hayatına katılımını artırabileceği gibi ailelerin sosyoekonomik durumunu da iyileştirebilir.
Okul Öncesi Eğitimin Önemi
Uzmanlara göre, okul öncesi eğitim çocukların eğitim hayatına eşit bir başlangıç yapmalarını sağlayabilir ve kadınların istihdama katılımını destekleyebilir.
DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erişebilirsiniz?