Öğretmenlik Mesleğiyle İlgili Yeni Düzenlemeler
Kanun Kapsamında Öğretmenlik Mesleği
Kanun, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususları düzenlemektedir. Öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmıştır.
Milli Eğitim Akademisi Kurulacak
Kanunla öğretmen adaylarının eğitim süreçlerinden atamalarına kadar birçok değişikliğe gidilmiştir. Milli Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, mevcut öğretmenlerin mesleki gelişimi ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak üzere kurulacaktır.
Öğretmen Adaylarının Eğitimi
Öğretmen adaylarının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecektir. Öğretmen adaylarının hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak veya mezun oldukları yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak da uygulanabilecektir.
Öğretmen Adaylarına Yapılacak Ödeme
Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde her ay belirlenen tutarda ödeme yapılacaktır. Bu ödemeler, sosyal güvence kapsamında olacaktır.
İstihdam Süreci
Milli Eğitim Akademisi’nde hazırlık eğitimini tamamlayanlar, sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edileceklerdir. Sözleşmeli öğretmenlerin atamaları başarı puanına göre tercihleri doğrultusunda yapılacaktır.
Kariyer Basamakları
Öğretmenlik mesleği, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağından oluşacaktır. Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı almak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Eğitim Çalışanlarına Yönelik Cezalar
MEB’e bağlı eğitim kurumlarında çalışanlara yönelik cezalar yarı oranda artırılmıştır. Bu kapsamda, belirli suçlar işlenmesi halinde cezalar daha ağırlaştırılmıştır.
Aday Öğretmen Yetiştirme Programı
Aday öğretmenler, belirli bir program dahilinde hazırlanacak ve bir yıllık süreçte adaylık sürelerini tamamlayarak öğretmenliğe atanacaklardır.
Yukarıdaki düzenlemeler 1 Eylül 2025’e kadar yürürlüğe girecektir. Bu tarihe kadar sözleşmeli öğretmen istihdamı ve kadrolu öğretmen atamaları, belirtilen hükümlere göre gerçekleştirilecektir.