Merkez Bankası: Kartlı Harcamaların Artışı Enflasyonist Baskı ve Kolaylık ile İlişkili
Haberin Başlıkları
Merkez Bankası (MB), kartlı harcamaların tarihi zirveye çıkmasını enflasyonist baskı ve kolaylık faktörlerine bağladı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de ağustos ayında kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,3 milyon olarak gerçekleşti. Bu kartlarla ağustosta yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre %78 artarak 1 trilyon 420,6 milyar liraya ulaştı.
‘Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler’ başlıklı yazısında MB, kartlı harcama bakiyesindeki reel artışı nakit yerine kart kullanımına bağladı.
Kartlı Harcamalardaki Değişim ve Analiz
MB’nin tespitlerine göre:
Bireyler Genellikle Kartları Tercih Ediyor
Bireysel kredi kartı harcamalarının %75’i taksitsiz yapılırken, nakit avans kullanımının cüzi bir paya sahip olması, kredi kartlarının genellikle borç amaçlı değil harcama amaçlı kullanıldığını gösteriyor.
Nakit Kullanımı Azalıyor
Dolaşımdaki paranın enflasyondan daha düşük büyümesi, insanların günlük harcamalarında nakit yerine kartları tercih etmelerinin arttığını gösteriyor.

Dikkate Alınması Gereken Davranış Değişiklikleri
MB, ekonomideki talep koşullarını ve hanehalkı borcunu değerlendirirken, kart kullanımındaki artışın önemli olduğunu belirtiyor. Sadece kredi kartı kullanımına bakarak ekonomik çıkarımlar yapmanın yanıltıcı olabileceğine dikkat çekiyor.
Politika yapıcıların ve analistlerin, tüketici harcamalarındaki değişiklikleri hesaba katması gerektiğini vurguluyor.
