Türkiye’deki Fay Hatları ve Deprem Riski Hakkında Bilgiler
Haberin Başlıkları
Fay Hatları ve Deprem Riski
Fay hatları ve deprem riski taşıyan iller Türkiye’de yaşayan birçok kişinin dikkatini çekiyor. AFAD ve MTA tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması ile vatandaşlar oturdukları bölgelerde deprem riskini kolayca öğrenebiliyorlar.
Diri Faylar ve Deprem Tehlikesi
Diri faylar, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş fay hatlarıdır. Türkiye’de aktif fay hatları üzerinde bulunan iller MTA tarafından belirlenmiştir. Vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için MTA’nın web uygulamasını kullanabilirler.
2024 Fay Hattı Sorgulama Ekranı
Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için FAY HATTI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Görseller ve harita üzerinden fay hatlarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
MTA ve Diri Fay Haritaları
MTA, 1935 yılından bu yana deprem jeolojisi ve diri faylar konusunda bilgi üretmektedir. MTA’nın yayımladığı diri fay haritaları, ülkenin aktif tektoniğinin anlaşılmasına ve deprem tehlikesinin değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Diri Faylar Üzerindeki İller
MTA’ya göre fay hattı üzerinde bulunan iller arasında Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Erzurum, İzmir, Kocaeli, Manisa, Muğla ve diğer birçok il bulunmaktadır. Toplamda 110 ilçe fay hattı üzerinde yer almaktadır.
Deprem Hareketliliği ve Kayma Hızları
Diri faylar üzerindeki deprem hareketliliği sismometreler ile takip edilmekte; kayma hızları ise GPS kullanılarak ölçülmektedir. Türkiye’nin en önemli fay hatlarından Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu’ndaki yıllık kayma hızları belirlenmiştir.
Riskli Bölgeler
Kastamonu, Eskişehir, Antalya, İstanbul, Adana, Gaziantep, Ankara ve diğer birçok ilimizdir üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer almaktadır. Bu bölgelerde deprem riski daha yüksektir.
Kaynak: ntv
Editör: Haber Merkezi