Türkiye’de Dijital Bağımlılık Araştırması: Öğrencilerin Akademik Başarısını Etkileyen Faktörler
Haberin Başlıkları
Türk Eğitim-Sen’in Araştırması
Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan araştırmada, 17 ilde 680 ilkokul, 896 ortaokul, 1431 lise öğrencisi ve 1243 öğretmenle görüşülerek Türkiye’de dijital bağımlılık üzerine bir rapor hazırlandı.
Akıllı Telefon ve Tablet Kullanımı
Araştırmaya göre, ilkokul öğrencilerinin yüzde 67’si tablet, ortaokul öğrencilerinin yüzde 64’ü ve lise öğrencilerinin yüzde 89’u akıllı telefon kullanıyor.
Oyun Oynama Alışkanlığı
İlkokul öğrencilerinin daha çok oyun oynamak, video izlemek için dijital medyayı kullandığı belirlendi. Ortaokul ve lise öğrencilerinin ise oyun oynadığı, video izlediği ve sosyal medyada zaman geçirdiği ortaya çıktı.
Dijital Bağımlılığın Etkisi
Araştırma, ortaokul ve lise öğrencilerinin oyun oynama süreleri arttıkça akademik başarılarının anlamlı şekilde azaldığını gösterdi. Ayrıca, hiç oyun oynamayan öğrencilerin akademik başarısının oyun oynayan öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edildi.
Aile İlişkileri ve Ekran Süresi
Verilere göre, her eğitim kademesi adına dijital teknolojilerin kullanım sürelerinin oldukça yüksek olduğu belirlendi. Bu durumun aile ilişkilerini zedelediği kaydedildi. Yeşilay’ın önerilerine göre, ekran süresi sınırlarının aşıldığı tespit edildi.
Öğretmenlerin Dijital Bağımlılığı
Öğretmenlerin cinsiyete göre dijital bağımlılıkları incelendiğinde, kadın öğretmenlerin dijital bağımlılık puanlarının erkek öğretmenlerden daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, katılımcıların günlük ortalama 5.25 saat aileleri, 4.07 saat akranları ve 3.57 saat diğer kişilerle vakit geçirdiği belirtildi.