Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Genelgesi
Haberin Başlıkları
- Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Genelgesi
- Milli Eğitim Temel Kanunu’na Göre Okul Aile Birlikleri Kurulması
- Yapılan Değişikliklerin Detayları
- Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler
- Okul Kantin Kiralama Süresi
- Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerin Seçilme Süresi
- Okul Aile Birliği Yönetimine Kursiyerlerin Katılımı
- Kantin İşletmeciliği İle İlgili Düzenlemeler
- Okul Aile Birliğinin Mal ve Hizmet Alımları
- Okul Aile Birliği Yönetimine Müfettiş Raporu Yetkisi
- Kantinlerde Görsel ve İşitsel Kitle İletişim Araçlarının Kullanımı
Milli Eğitim Temel Kanunu’na Göre Okul Aile Birlikleri Kurulması
1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 16 ncı maddesi gereğince Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda okul ile aile arasında iş birliği sağlamak ve eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla okul aile birlikleri kurulmaktadır.
Yapılan Değişikliklerin Detayları
Birlikler tarafından okulların eğitim öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçekleştirilen iş ve işlemler, 9/2/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir.
Mezkür Yönetmeliğin uygulanması sürecinde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1/12/2023 tarihli ve 32386 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler
Okul Kantin Kiralama Süresi
Okul kantin kiralamalarında sözleşme süresinin 5 yılı, toplam sözleşme süresinin ise 20 yılı aşamayacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerin Seçilme Süresi
Okul aile birliklerinin yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin en fazla 4 kez seçilebileceği hususunda düzenleme yapılarak bu süre, eğitim öğretim sistemindeki kademeler ile uyumlu hale getirilmiştir.
Okul Aile Birliği Yönetimine Kursiyerlerin Katılımı
Yaygın eğitim kurumlarında kurulan okul aile birliklerinin iş ve işlemlerinin sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi için genel kurul ile yönetim ve denetleme kurulunda on sekiz yaşını dolduran kursiyerlerin yer alması sağlanmıştır.
Kantin İşletmeciliği İle İlgili Düzenlemeler
İşyeri açma belgesine sahip olanların da okul kantin kiralama ihalelerinde kantincilik alanında alınmış ustalık belgesine sahip olan katılımcılarla aynı önceliğe sahip olmaları sağlanarak Yönetmelik, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile uyumlu hale getirilmiştir.
Okul Aile Birliğinin Mal ve Hizmet Alımları
Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için okul aile birliklerinin gerçekleştirmiş olduğu mal ve hizmet alımlarının birliğin bütçe disiplini çerçevesinde sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilmesi ve olağanüstü hallerde desteğe ihtiyaç duyan okulların gereksinimlerine katkıda bulunulması hususunda düzenleme yapılmıştır.
Okul Aile Birliği Yönetimine Müfettiş Raporu Yetkisi
Okul aile birliklerinin, Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiğinin müfettiş raporuyla tespit edilmesi halinde il milli eğitim müdürlüğüne okul aile birliğini feshetme yetkisi verilmiştir.
Kantinlerde Görsel ve İşitsel Kitle İletişim Araçlarının Kullanımı
Öğrencilerin gelişimi ve eğitim öğretim faaliyetlerinin etkin bir şekilde devam ettirilebilmesi amacıyla kantinlerde görsel ve işitsel kitle iletişim araçlarının kullanımının önüne geçilmiştir.
Yukarıdaki düzenlemelerin yanı sıra, yönetmelikte yapılan diğer değişiklikleri de inceleyebilirsiniz.